4G er lynhurtigt bredbånd med op til 80mbit download og 40mbit upload. Men er det hele nu så fantastisk som det lyder?  4G er ved at blive etableret i Danmark, men er på samme måde som 3G afhængig af antallet af samtidige brugere på masten til at give dig den makasimale hastighed. Vi har endelig på bredbåndssiden for traditionel ADSL bredbånd fået opgør med ”op til” hastigheder – men det samme kan ikke lade sig gøre ved mobilt bredbånd på 4G.

Lidt om 4G

I virkeligheden er det en udvidet form for 3G – som vi i Danmark har vi valgt at kalde 4G. Det lyder bedre når det skal sælges til os danske forbrugere J. Måden 4G virker på er at selskaberne opsætter en række master hvor vi  hvis vi er indenfor rækkevidde kan koble på og trådløst sende og modtage 4G. Masten har en maksimal brugerkapacitet, så jo flere brugere der er på, des mindre hastighed er der til hver person. Du kan derfor risikere at være i et område med mange brugere, eller opleve det i primetime at hastigheden falder

Mål på andre faktorer end mbit

Lad være med at fokusere på hastigheden. Jovist det går hurtigere at hente en fil med 80mbit en 12mbit – men hvor vigtig er det for dig, kontra at du risikerer fejl, udfgald og frustration over at ”skidtet virker ikke”. Vi har så utrolig meget snak om hastigheder. 40mbit, 80 mbit nogen højere?

Det du skal være obs på er jitter, latency, ping og pakketab. Tal du kan få fra bredbåndsmåleren og pingtest.net. Dit pakketab SKAL være 0%, og din ping bør være under ca. 50 ms og en jitter burde være under 30ms.

Hvorfor vælge 4G

4G kan fås fra ca. 60 kr. om måneden (med en latterlig lav mængde data), frem for at skulle betale 199 kr. om måneden for en 12mbit internetforbindelse fra Fullrate. Jeg vil lade det være op til dig om du synes det er værd at risikere en dårlig oplevelse kontra besparelsen på 4G. Husk endelig som minimum at tjekke dækningskort og den inkluderede datamængde hvis du vælger 4G. Vær også særligt opmærksom på at 4G absolut ikke er egnet til opgaver, der kræver en “sund” forbindelse – herunder online gaming.

Hvad jeg ville gøre…

Snup en fastnetforbindelse!

Fullrate 20bmit tilbud

Bedste tilbud netop nu er en 20mbit internetforbindelse fra fullrate til en samlet mindstepris på 1245 kr. over  6 måneder. Skal det være billigere kan du overveje tilbuddet fra Telia.

Hvad mener du om 4G?