Det mobile bredbånd i Spanien er langt fra ligeså udbygget som det danske – og hverken hastighed, dækning eller pris kan sammenlignes med det i Danmark. Når det er sagt er det langt fra umuligt at finde frem til en udbyder, der kan skaffe dig internet i Spanien. Der findes overordnet 2 muligheder. Et internationalt SIM kort med data, der viderestiller dit danske nummer – det kan du læse mere om her – eller at købe spansk bredbånd som er beskrevet nedenfor.

De samme typer bredbånd som i Danmark – næsten

I Spanien er der både bredbånd via fastnet, mobilt bredbånd og mobil bredbånd via din telefon, satellitbredbånd samt bredbånd via hotspot udbydere i tættere befolkede områder. De kræver ikke yderligere forklaring i forhold til de 2 ting som jeg vil anbefale dig at kigge videre på hvis det kun er en kortere ferie du er på.

Har du en smartphone?

Har du en nyere mobiltelefon kan den opsættes til at dele internettet og agere sim router/ access point / hotspot for dine andre enheder. Således kan din mobiltelefon agere internetpunkt for f.eks din ipad og bærbare computer. Det er umiddelbart den bedste og billigste måde at få Internet i Spanien. Du skal dog være opmærksom på at telefonen bruger en del strøm ved denne proces – så vær ikke for langt væk fra din mobiloplader. Din telefon bruger det netværk den er koblet på og kan f.eks være 3G netværk. Du må endelig ikke bruge dit danske simkort i telefonen og slå internetdeling (og roaming) til – det er hamrende dyrt. I stedet skal du have dig et spansk SIM kort med data – her findes der 2 forskellige typer:

Prepago (taletidskort):

Forudbetalt internet kan du købe flere steder – i og for sig også hjemmefra. Her får du et SIMkort med et indestående som du så kan bruge til data, taletid osv. Prepago er som regel en anelse dyrere end et abonnement, til gengæld skal du som regel ikke aflevere person og kreditoplysninger.

Abonnement (næsten altid uden binding):

Abonnementer i Spanien er næsten altid uden binding, så du behøver ikke være bekymret for ”6 måneders” binding som du kender det i Danmark. Det er denne løsning jeg selv bruger, da det er en anelse billigere en prepago. Én af de billigste løsninger er Amena til ca. 7 euro om måneden inkl. spansk moms. Der er 1GB data og opkald er gratis – dog med en forbindelsesomkostning på ca. 50 øre pr. opkald. Opkald til Danmark koster ekstra. Se  altid deres hjemmesider for eksakte priser -du kan evt. bruge google translate til oversættelse. Det nemmeste er som regel at gå i  en telebutik, hvor de som regel tager 5 euro for oprettelse.

Stik mig din e-mail - så sender jeg dig flere tips til bredbånd og telefoni i Spanien!

Mobilt bredbånd uden en smartphone

Vil du have mobilt bredbånd som det er markedsført i Danmark via en USB stick (eller hvis du har f.eks. ipad med mulighed for at indsætte et SIM kort) kan det også sagtens lade sig gøre. Som regel er det lidt dyrere end et abonnement med telefoni. Du kan som regel bruge den USB stick du har fra Danmark, så tag endelig denne med til Spanien – ellers koster en ny ca. 100 euro.

Væsentlige forskelle for mobilt bredbånd i forhold til i Danmark:

Dækningen er som regel dårligere, du får ikke særlig meget data i pakkerne og mange steder skal du betale ekstra (som regel ca. 3 cent) for data du bruger ud over den inkluderede mængde. Så vær særlig opmærksom på dit forbrug og om udbyderen automatisk eller manuelt kan give dig mulighed for at sætte forbrugsloft på.

Husk at gøre følgende for at spare data:

Opdater så mange af dine programmer, windows og apps hjemmefra, så alt er opdateret når du kommer frem på ferien. På din telefon kan du sætte den op til kun at opdatere når den er tisluttet wifi og din bærbare pc kan du sætte til ikke at hente opdateringer. Skriv en kommentar nedenfor hvis du er i tvivl om hvordan det gøres – så skal jeg forsøge at hjælpe. Du skal selvfølgelig slå opdateringer til igen så snart det er muligt for at dine enheder er beskyttet optimalt. Har du windows 8 kan du fortælle styresystemet at det er en forbrugsafregnet forbindelse, hvorfor windows til dels vil spare på hvor meget data den udveksler.

Fastnet bredbånd, mobile hotspots og bredbånd via satellit:

Dette har jeg ikke den helt store erfaring med så kan ikke give anbefalinger.

Caféer med WIFI

Mange caféer i Spanien tilbyder wifi. Dette kan være en god anledning til at få opdateret dine enheder, og kan også erstatte det at købe bredbånd i udlandet. Som altid skal man passe en anelse på med at benytte fælles netværk til at sende personfølsom data og bank informationer – der kan teoretisk være nogle andre på caféen der opsnapper din data. Jeg har aldrig selv oplevet det og ville ikke være nervøs for det, men det er værd at nævne for de, der er forsigtige.

Stik mig din e-mail - så sender jeg dig flere tips til bredbånd og telefoni i Spanien!

Har du selv idéer / input du vil dele med andre – så giv dit input nedenfor!