Jeg forstår godt du er i tvivl. 10 mbit, 20 mbit, 50 mbit – hvad er forskellen egentlig og har du behov for det?

Det helt korte svar er at du som udgangspunkt kan nøjes med den mindste hastighed (som regel 10 mbit). Det giver dig mulighed for at bruge stort set alt materiale fra nettet og du vil ikke opleve at internettet føles langsomt.

 Om internethastighed

Når du ser reklamer for bredbånd bliver det ofte markedsført i form af en downloadhastighed i mbit og en uploadhastighed i mbit. Når du surfer på nettet, ser videoer, er på facebook, tjekker mails mv. Er det download som du benytter dig primært af. Det er derfor denne hastighed, der er væsentlig. Upload, der typisk er væsentlig mindre, benytter du kun til at fortælle hjemmesiderne hvad du vil – ikke til at hente indhold. Dette er derfor knap så vigtigt. Du har kun behov for en højere upload hvis du ofte sender store mails, lægger mange billeder op online eller på anden måde har et stort behov for at dele filer eller data.

Myte 1: Hastighed = Kvalitet

Denne myte er til dels rigtig og så alligevel ikke. Du kan sagtens have en høj hastighed men en dårlig kvalitet på linjen. Dette kan du teste på hjemmesiden pingtest.net. Her får du en karakter mellem A+ (det bedste) og nedefter.

Det er til gengæld korrekt at hastigheden kan bestemme kvaliteten af ​​den video, du ser, eller lyd, som du lytter til. Oplever du ofte på din eksisterende forbindelse (ofte sker det på mobilt bredbånd) at du ser en film, der hakker eller at din forbindelse står med ”buffering”. (Buffering betyder blot din forbindelse ikke kan håndtere den hastighed som videoen bliver leveret til din computerskærm, og derfor skal indsamle data til at afspille).

Igen vil 10 mbit være rigeligt til næsten alt du foretager dig online.

Myte 2: Mobilt bredbånd kan erstatte din fastnet forbindelse

Jeg vil ikke gå i dybden med dette med mobilt bredbånd bliver leveret via en helt anden teknologi en fastnet bredbånd. Det betyder det er meget mere påvirkeligt af omgivelserne og hastigheden varierer i højere grad af hvor mange, der ellers bruger nettet samtidig som dig. Kvaliteten som beskrevet ovenfor er heller ikek ligeså god. Det kan betyde at dine samtaler i skype hakker, at du har svært ved at spille onlinespil eller andet. Pas derfor på med udelukkende at have mobilt bredbånd.

Tag en hurtigere forbindelse end du har behov for

Dette er egentligt et modsigende råd. Grunden til jeg – lidt provokerende – har det med er at det ofte kan betale sig at holde øje med de kampagner som de enkelte udbydere har. Det kan sagtens være at det over en bindingsperode på 6 måneder kan svare sig at tage mod et kampagnetilbud på 20mbit, da du får så høj en rabat – i form af gratis oprettelse, trådløs router eller én eller flere måneder gratis. Husk at du efter 6 måneder ofte betaler en lidt højere pris, og at du samtidig skal betale et mindre gebyr for at få sat hastigheden ned igen eller skal overveje at skifte videre til det næste kampagnetilbud.

Overhead – hvad er det?

Det har været meget i medierne om at internetudbyderne ikke leverer den hastighed du skal have. Dette kan du teste på hastighedstest.tdc.dk. Overhead er ekstra informationer, der bliver sendt i forbindelse med din færden på internettet – kan du læse mere om i nedenstående afsnit. Kort fortalt så skal du bare vide at internetudbyderne har ret til at give dig en hastighed, der er ca. 15% lavere end den annonceret hastighed. Er den lavere end dette – så tag kontakt til udbyderen. Ofte vil du kunne få enten en refusion eller blive sat ned til en lavere hastighed og dermed lavere månedlig pris.

Den tekniske forklaring på overhead

Du behøver ikke læse nedenstående afsnit – det er ren og skær nørderi.

Når data sendes over internettet, bliver de delt op i pakker. Hver pakke har nogle informationer, der fortæller om hvem den er og hvor den skal hen.Det består af yderligere 4 dele.

Applikationslaget:

Programmet pakker nogle ekstra informationner på de enkelte pakker

Transportlaget:

Transportlaget (TCP) deler pakkerne op og tildeler dem numre / rækkefølge. De kan bruges til fejlkorrektion og portdestination.

Internetlaget:

Internetlaget (IP) sender pakkerne til den rigtige destination (til og fra).

Netværkslaget:

Her taler din router og centralen sammen og her benyttes samtidig fejlkorrektion.

Samlet set betyder dette at der lægges yderligere informationer ovenpå din data. modtager du derfor data med 1mbit skal der samlet set bruges 15% ekstra (overhead i form af pakker), og du modtager / sender faktisk tilsammen ca. 1.15mbit.

1mbit svarer ca. til at du kan downloade med ca. 100 kb/s.